WIJNWijnnieuws

Gevolgen van de Corona-epidemie voor de wijnbouw?

De Corona-epidemie slaat wild om zich heen. Het zijn barre tijden in Europa en de wereld. Wat zijn de effecten op de wijnbouw?

Wijnbouw in Piëmonte

Op VRT-nieuws.be lezen we een interview met een Vlaamse wijnbouwer in Piëmonte. De man, Jan De Bruyne, had in een grijs verleden nog een artsenpraktijk. Als arts begrijpt hij de maatregelen van de Italiaanse overheid. Het werk op de wijngaard, dat gaat nog wel verder. Hij vreest vooral dat de consumenten gaan wegblijven. Nu al regent het blijkbaar annulaties voor de B&B. Dat zal ook een effect hebben op de rechtstreekse verkoop van wijn op het domein. Voor veel familiale wijnbouwers is dit namelijk een belangrijke bron van inkomsten.

Export blijft de belangrijkste bron van inkomsten voor ons domein Le Cecche. Gelukkig vrezen onze importeurs het coronavirus niet en blijven ze hun bestellingen plaatsen.
Jan De Bruyne op Radio2

Groen of bruin?

Maar wat zal het heropstarten van onze economie na de coronacrisis betekenen voor de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen? Gaan we naar een bruine of groene heropleving van de economie? Wordt het steenkool of hernieuwbare energie?

Satellietfoto’s laten in ieder geval zien dat de uitstoot van vervuilende stoffen in de atmosfeer drastisch daalt als gevolg van de coronacrisis. Dat lezen we in een artikel op VRT-nieuwsnet. Het referentiestation voor het meten van CO₂ op onze planeet, is de Mauna Loa Observatory op Hawaï. Daar ziet men als de eerste voorzichtige tekenen van de de positieve impact op de CO₂-uitstoot.

Dat is alleen maar goed nieuws voor de wijnsector. Hoe beperkter de temperatuurstijging op aarde, hoe succesvoller de aanpassingsmaatregelen van de wijnbouw zullen zijn. Denk maar aan het telen van andere druiven. Of het telen op grotere hoogte.

Hamvraag

De hamvraag is natuurlijk wat het effect op lange termijn zal zijn. Is het na de coronacrisis businnes-as-usual? Gaan we door met fossiele brandstoffen de lucht in te jagen zoals aardolie, steenkool en gas? Of gaan we naar een vergroening van de economie en schakelen we over op hernieuwbare energie en slimme decentrale energienetten?

Klimatoloog Philippe Huybrechts is daar niet zo optimistisch over. “De kraan staat minder, maar wel nog steeds open. De concentratie CO2 in de atmosfeer blijft dus toenemen”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

Overheden kondigen nu terecht massaal corona-steunmaatregelen af voor burgers en bedrijven. Maar waarom geen voorwaarden te stellen aan die overheidssteun?

Overheden kondigen nu terecht massaal corona-steunmaatregelen af voor burgers en bedrijven. Maar waarom geen voorwaarden te stellen aan die overheidssteun en zo een groene relance mogelijk maken?

Structureel investeren in groene economie

Klimaatexpert Jean-Pascal van Ypersele ziet het zo: “De kortstondige terugval in emissies kan een onverwacht duwtje in de rug zijn. Maar alleen als overheden ook structureel gaan investeren in een groene economie”, aldus een interview in Het Nieuwsblad.

Zo ziet ook Mathias Bienstman, hoofd beleid bij de Bond Beter Leefmilieu, het in Knack: “De EU moet tonen dat het mogelijk is om koolstofneutraal te worden, er sociaaleconomisch een succes van te maken en de levenskwaliteit te verhogen. De relance moet bijgevolg prioriteit geven aan investeringen in de dienstensector, energierenovaties, infrastructuur voor hernieuwbare energie of een koolstofneutrale industrie.”

Delen van Europa zoals Vlaanderen de Intensieve Zorgen van de klimaatcrisis zijn. Ze komen het eerst in de problemen als de zeespiegel te snel stijgt. De enige manier om dat te voorkomen is de onwaarschijnlijke opdracht de hele wereld ertoe te brengen de uitstoot van broeikasgassen naar nul te reduceren.
Mathias Bienstman, hoofd beleid bij de Bond Beter Leefmilieu, in Knack 10/04/20

Ook een sector zoals de luchtvaart ligt onder vuur. Jos Delbeke, voormalig klimaatexpert bij de Europese Commissie, ziet het als volgt: “We kunnen misschien een grote strategische deal maken met de luchtvaartmaatschappijen: zij krijgen steun, maar in ruil moeten ze een prijs accepteren op hun uitstoot van broeikasgassen.”

Kaas en wijn

Een verlaging van de mondiale broeikasgasuitstoot, het zou op langere termijn goed zijn voor de wijnbouw. De gevolgen van de klimaatcrisis zijn nu al veel té voelbaar. Maar terug over naar het agendapunt van het moment: de coronacrisis.

Ondertussen blijft Italië gewoon kaas en wijn leveren. “Anders worden de mensen boos”. Dat lezen we op RTLZ.nl. Alle niet-essentiële bedrijven moeten in Italië de deuren sluiten. Maar wat is een essentieel bedrijf? Daarover bestaat flink wat verwarring. Wat bijvoorbeeld met de toeleveranciers van die essentiële bedrijven? Denk bijvoorbeeld maar aan de producenten van etiketten voor wijn.

Wijnhuizen kunnen momenteel gewoon doorgaan. De verkoop aan de particulier is dan misschien teruggelopen. En die aan de restaurants is gewoon ingestort. Maar de leveringen aan de supermarkten gaan gewoon door. De leveringen worden wel complexer. Zeker de leveringen aan het buitenland door de vele grenscontroles.

Wijnhandel

Ondertussen wordt de economische impact van de corona-lockdown op de wijnhandel in België en Nederland stilaan duidelijk. Exacte cijfers zijn er nog niet. Maar de grote trends worden wel duidelijk. Er wordt aanzienlijk minder schuimwijn, champagne en cava gekocht. Tja, er zijn ook minder feestjes natuurlijk. De Bag-in-box wijnen verkopen dan weer meer. Speelt daar een effect van ‘ik ga zo weinig mogelijk naar de supermarkt’?

Supermarkten verkopen nog volop wijn natuurlijk, de onafhankelijke wijnhandel heeft het kwader. Vooral wie veel aan de horeca levert, ziet af. Wie een sterk systeem heeft van thuislevering aan de individuele consument, kan de schade nog enigszins beperken. De voorjaarsdegustaties zijn vaak geannuleerd, maar digitale presentaties van nieuwe wijnen bloeien welig. Het is een overlevingsstrategie.

Ontsmettingsalcohol

Maar natuurlijk is het geen businnes-as-usual in de wijnsector. Hier en daar ontstaan hartverwarmende initiatieven. Zo schenken sommige wijnbouwers duizenden liters wijn aan ziekenhuizen om er ontsmettingsalcohol mee te maken. Dat doen ook Jurgen en Hendrik Holvast van het gelijknamige wijndomein in Asse, zo lezen we in Het Nieuwsblad.

Of hoe elke economische sector zijn bijdrage probeert te leveren aan de bestrijding van de corona-crisis. Ook de wijnbouw!

Het volledige verhaal van Jan De Bruyne op de VRT-nieuwssite lees je hier.

Het volledige artikel Wat betekent de coronacrisis eigenlijk voor het klimaat? “Naar een bruine of groene heropleving van de economie” op de VRT-nieuwssite lees je hier.

Het volledige verhaal Italië blijft gewoon kaas en wijn leveren: ‘Anders worden de mensen boos’ op RTLZ.nl lees je hier.

De opiniebijdrage ‘Relance? Laten we niet zomaar economie van het verleden steunen, maar wel de toekomst versneld vormgeven’ in Knack.be lees je hier.

Photo by Cristian Giordano on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.