Gelezen in de pers
Op deze pagina verzamelen we toffe en inspirerende citaten over wijn, wijnbouw en klimaat.
Dertig jaar geleden werd er nog zwaar gechaptaliseerd in Bordeaux. Druiven kwamen de kelder binnen met 11% potentiële alcohol, soms zelfs minder, en er kwamen zakken met bietsuiker aan te pas om het alcoholgehalte op te krikken tot 12 of 12,5%. Nu worden de druiven soms geplukt met 15% potentiële alcohol en vraagt met zich af of dit niet met water verdund moet worden. Ja, climate change verandert echt veel in de wereld en het gaat heel snel.
Kees Van Leeuwen in Perswijn, december 2020.
En tja, pinot noir. Ik weet het niet. Misschien kun je wel beter carignan planten met het huidige klimaat. Dat brengt vooral extremen. De afgelopen jaren zagen we het heetste jaar ooit, maar ook het koudste. En we hadden behalve het droogste jaar ook het natste, 2018. Dat maakt reageren op de veranderingen ook zo moeilijk.
Caryl Panman, mede-eigenares van Château Rives-Blanques in Limoux, in Perswijn augustus 2020.
De klimaatverandering heeft voor Zuid-Afrika de consequentie dat het watergebrek toeneemt, zo lijkt het. Al zijn er ook mensen die menen dat het een cyclus is van vijf jaar, en dat het de komende jaren weer beter wordt. Daar kan ik moeilijk op vertrouwen. Als je nu naar de wijngaard kijkt, moet je concluderen dat de droogte de stokken serieus beschadigt, zodat – zelfs na een winter met voldoende regen – ook in de jaren daarna de oogst toch lager is. Blijkbaar herstellen de stokken zich niet volledig.
Wijnmaker Lieza van der Merwe van Merwida uit Zuid-Afrika, in Perswijn mei/juni 2020.
Een van onze beste wijnen is nu Monte Carbonare, een wijngaard die 45 jaar geleden werd aangeplant op een plek waar eerst een bos stond. Die plek werd destijds gezien als te koud, zodat de druiven er laat moesten worden geplukt. Tegenwoordig is dit de wijngaard met de meest ideale expositie – zo sterk is de situatie inmiddels veranderd door de klimaatopwarming.
Alessandra Tessari van wijnhuis Suavia, in Perswijn mei/juni 2020
Ik sprak onlangs met een wijnboer in de Champagnestreek die zijn druiven aan het snoeien was. Of hij niet wat te laat was, vroeg ik hem. Hij antwoordde dat het weer te onregelmatig is: hij mag niet snoeien bij vorst, maar plots is het een week lang twaalf graden. Oogsten doet hij tegenwoordig in augustus, in plaats van september. Het grondwater is er eerst niet en dan wel op peil. die onregelmatigheid is rampzalig voor de boeren.
Wim Lybaert in dm.magazine, 21/03/2020
Je kunt ervan uitgaan dat Bordeaux het klimaat krijgt dat Californië nu heeft. Ik zit sinds 1970 in de wijn, en ik heb geleerd dat voor het maken van wijn het microklimaat moet kloppen in combinatie met de ondergrond. Anders kun je geen topwijn maken. Het terroir toont altijd zijn kwaliteit.
Bruno Prats in Perswijn, maart/april 2020
Photo by Roman Kraft on Unsplash