Recent NieuwsWIJNWijnnieuws

De impact van de bosbranden op de Australische wijnbouw

“Het smaakt afschuwelijk. Iemand omschreef het alsof je een asbak vol peuken likt”. Dat zegt de Australische wijnbouwster Wendy Lawson op Nrc.nl over de impact van de bosbranden op de wijnbouw in Australië . Al in januari van 2020 ging de Vlaamse wijnexpert Frank Van der Auwera dieper in op de problematiek. In het magazine Newsweek vroeg hij zich af welke impact de bosbranden hebben op de Australische wijnbouw.

Naast de directe impact aan verlies van mensenlevens, natuur en wijngaarden was er ook een sterke impact van de hevige rookontwikkeling over het land. Grosso modo zag Frank Van der Auwera van in het begin drie elementen: ten eerste het directe verlies aan wijngaarden door de vuurzee, ten tweede het risico op asbakwijnen door de rookontwikkeling en ten derde de aantasting van de wijnvoorraad – ook door de rookontwikkeling.

Plukken heeft geen zin

We schrijven begin april 2020. Het is midden in de oogsttijd in Australië. De helft van de druiven van Wendy Lawson is verschrompelt en uitgedroogd. “Plukken heeft geen zin. Deze druiven kan ik nergens kwijt”, zegt ze. Haar wijngaard ligt in Hunter Valley, ten noorden van Sydney. De brandweer brandde preventief het aan haar wijngaard grenzende natuurgebied af om zo de wijngaard te redden. Maar de hitte deed haar vernietigende werk.

Dit seizoen ben ik ruim dertig ton fruit verloren door de bosbranden.

Wendy heeft een relatief kleine wijngaard waar ze onder andere semillon en shiraz verbouwd. Normaal levert die elk jaar enkele tientallen tonnen druiven op. En ze is niet alleen. In totaal leed zo’n 4 procent van de Australische wijngaarden grote verliezen. Eén procent is verbrand, de rest heeft last van rookschade. De totale verliezen schat de wijnindustrie ongeveer op 97 miljoen euro.

Asbakwijnen door rookschade

Het grootste probleem lijkt dus de rookschade. Op een cruciaal moment tijdens de rijping trok de rook in de druiven. Frank Van der Auwera had het al voorspeld, en die voorspelling komt helaas uit. En het is verraderlijk, want de rooksmaak komt pas tot uiting als de druiven verwerkt zijn tot wijn.

Het smaakt afschuwelijk. Iemand omschreef het alsof je een asbak vol peuken likt.

Een van Wendy Lawson haar buren deed een test en vergiste de druiven. “De wijn was niet de drinken en kon meteen door de gootsteen.” zeggen die buren.

Komt daar nog de coronocrisis bovenop. In het seizoen 2018-2019 gaven toeristen zo’n 5,5 miljard euro uit in de Australische wijngebieden waar ze gaan proeven en kopen. Die riskeren nu weg te blijven.

Maar corona of niet, Australië heeft jaar na jaar stevig te lijden onder de klimaatcrisis. Het wordt hoog tijd voor dit land om een einde te maken aan zijn steenkoolindustrie. En te stoppen met zijn rol als dwarsligger op de jaarlijkse klimaatconferenties. Als was het maar uit economisch eigenbelang. De Australische wijnindustrie heeft er alle belang bij!

Lees hier het volledig artikel van Frank Van der Auwera op Newsweek.

Lees hier het artikel op NRC.nl over het rampjaar voor de Australische wijnboeren.

Photo by Jack Bassingthwaighte on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.