WIJNWijntips

Op welke temperatuur wijn serveren?

Wie bewust met wijn omgaat, besteedt aandacht aan de temperatuur om wijn te serveren. Dat is héél belangrijk voor je smaakbeleving. Natuurlijk is smaak iets persoonlijk. En de schenktemperatuur hangt bijvoorbeeld ook af van het druivenras en de omgevingstemperatuur. Bestaat er dan zoiets als een ideale temperatuur om wijn te serveren? Jawel hoor, hier volgen wat algemene tips.

Om te beginnen een vaststelling. In België en Nederland drinkt men vaak rode wijn te warm en witte wijn te koud. Hoe dat zo komt? Wel, rode wijn schenkt men normaal op kamertemperatuur. Nu ontstond dat begrip eigenlijk in de 19e eeuw. Toen was de gemiddelde kamertemperatuur rond de 17 à 18°C. Het spreekt voor zich dat in onze huizen met moderne verwarmingsinstallaties de gemiddelde temperatuur wel wat hoger ligt, zo rond de 21°C. En dat is te hoog voor rode wijn. Wit drinken we dan weer te fris, vaak omdat we de wijn rechtstreeks uit de koelkast op tafel zetten.

Hoe zit dat nu met witte wijn?

Niets is zo lekker als een koel glas witte wijn op een warme zomerse dag. Ook wijn met een hoger alcoholgehalte – zeg maar 13° à 15° alcohol – heeft er baat bij om op een wat lagere temperatuur geschonken te worden. Maar koel de witte wijn toch maar niet te veel, want zo bederf je de smaakpret. Je verbergt een deel van de aroma’s en je vermindert dus de complexiteit. Over het algemeen gaat de wijn ook strakker aanvoelen: de wijn komt harder en zuurder over. Onder de 6°C verdoof je zelfs als het ware je smaakpapillen.

Op welke temperatuur schenk ik dan best mijn witte wijn? Wel, dat hangt af van de soort witte wijn die je serveert.

Champagne en mousserende wijnen, die schenk je best op 8°C. Serveer je een complexer type Champagne zoals een Grand Cru of een millésimé? Dan mag je die zelfs op 10°C serveren.

Frisse droge witte wijnen, bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc uit de Loire, serveer je best op 8 à 10°C. Volle aromatische droge witte wijnen zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio kan je best schenken op 10 à 12°C. En haal je nog een krachtigere, meer complexe witte wijn uit de kast zoals een top-Bourgogne? Dan serveer je die best op 12 à 14°C.

Zoete of versterkte witte wijnen schenk je bij voorkeur op 10°C.

Wat met rosé wijn?

Eenvoudige rosé wijnen doen het goed op een schenktemperatuur van 8 à 10°C. Wat complexere rosé wijnen met veel structuur serveer je best iets warmer: op ongeveer 9 à 11°C. Dan komt de complexiteit beter tot zijn recht.

Hoe moet het dan met rode wijn?

Zelfs de mooiste rode wijn verliest zijn charme als je hem te warm drinkt. Er komt meer alcohol vrij in de geur en in de smaak. Met de huidige klimaatopwarming en dus hogere alcoholgehaltes in wijn, is dat al helemaal geen goed idee. De rode wijn kan ook heel gesloten overkomen. Is je rode wijn rijk aan tannines? Dan kan die zelfs bitterder en stroever smaken.

Lichte, fruitige rode wijnen serveer je best op 14° à 16°C. Zeg maar een Pinot Noir of een fruitige Beaujolais.  Is de rode wijn kruidiger, krachtiger en complexer? Zoals een complexe Bourgogne, een krachtige Bordeaux of een kruidige Rhône-wijn? Serveer die dan gerust op 16° à 18°C, maar niet warmer!

Weelderige zoete rode wijn is iets speciaals. Bezit je een lekkere Maury of een speciale Banyul? Serveer die gerust op 16°C.

Nog wat serveertips

De ideale serveertemperatuur is ook afhankelijk van het wijnglas dat je gebruikt. In gewoon glas warmt wijn sneller op dan in kristal. De grootte, de dikte en de vorm van je glas spelen ook mee.

Ga je rode wijn karafferen of decanteren? Dat verhoogt al snel de temperatuur met 1 à 2°C.

Hou ook rekening met het seizoen en de omgevingstemperatuur. In warme seizoenen is een ijsemmer de beste vriend voor je witte wijn. Giet nooit teveel in één keer in het glas, zodat de wijn altijd lekker fris blijft. Gebruik minstens evenveel water als ijsblokjes in de ijsemmer. Dat bevordert een goede afkoeling van de fles. En schenk de wijn 2 graden onder de ideale koeltemperatuur. Als de wijn in het glas uitschenkt, komt er zo al 1 à 2°C bij.

Klinkt het wat ingewikkeld? Geen zorg, oefening baart kunst. Maar heb je nog geen wijnthermometer? Ga dan snel naar de winkel en haal er eentje in huis. Het is met voorsprong je wijnaccessoire nummer één!

  Photo by Caroline Attwood on Unsplash

Link naar geraadpleegde bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.