WIJNWijnregio's

Campania wijnregio

Heerlijke wijn vind je ook in Campania. Het is in Italië de wijnregio rond Napels en de Amalfikust. Er komen heel karakteristieke wijnen vandaan. Denk maar aan inheemse druiven zoals de Greco di Tufo, Fiano en de Aglianico. Ze groeien op plaatsen die tot de verbeelding spreken: op helling van vulkanen zoals de Vesuvius, op fraaie eilanden zoals Capri en Ischia, en op de hellingen langs de Amalfikust.

Sommige van de inheemse druivenrassen zouden wortels hebben tot in de Griekse en Romeinse oudheid. De oude Grieken noemden de streek al Enotria. Ja, Campania was samen met Sicilië de streek waar de beste druiven groeiden. Maar DNA-onderzoek kan voorlopig de verwantschap niet bevestigen tussen de inheemse druiven en de Griekse druiven.

Romeinse topwijn

In de Romeinse tijd werd er al een topwijn geproduceerd: Falernia of Falernum. Een witte wijn, zowel gemaakt in droge als zoete versie. Die wijn stond toen heel hoog aangeschreven. Campania was op dat moment zowat het centrum van de wereldwijde wijnhandel. Helaas, toen barstte plots de Vesuvius uit. Pompeï ging ten onder. En de wijnbouw in Campania ging voor lange tijd teloor.

Pergola wijnbouw in Campania, langs de Amalfikust.
Pergola wijnbouw in Campania, langs de Amalfikust. (c) Eddy De Neef.

Campania heeft een maritiem mediterraan klimaat met warme zomers en zachte winters. Rond de Vesuvius is de bodem vulkanisch en vruchtbaar. Op andere plaatsen is hij eerder kalkrijk met klei. De streek vormt een uniek terroir voor wijn. Typisch aan de streek is ook dat men druivenranken op andere manieren laat groeien. Rond het stadje Aversa doen ze het nog op de Etruskische manier: langs hoge bomen. Aan de Amalfikust is de pergola-vorm dan weer in zwang.

Van massaproduct tot kwaliteitswijn

Wijn en Campania, het is een apart verhaal. Jarenlang produceerde men in Campania vooral eenvoudige tafelwijnen voor massaconsumptie. De laatste decennia neemt de wijnbouw in Campania alweer een hoge vlucht. Het aandeel aan kwaliteitswijnen neemt toe. Investeren in moderne wijnapparatuur gaat er hand in hand met het telen van inheemse druiven.

De beste wijngaarden bevinden niet aan de kust, maar eerder in het heuvelachtige binnenland. Bijvoorbeeld in de provincies Avellino en Benevento. Men maakt er ook leuke aromatische witte wijnen. Denk maar aan de geurige, volle Greco di Tufo die komt van vulkanische wijngaarden, de expressieve Fiano d’Avellino en de frisse Falanghina.

Aglianico, de parel van Campania

Bevlogen wijnmakers proberen de Falernia weer na te maken (Falerno del Massico DOC). Ze baseren zich op een blend van druiven die nog altijd in de regio groeien: de Aglianico, Piedirosso, Primitivo en Barbera. De Aglianico hoort bij de topdruiven van Italië. Zet hem gerust op het niveau van Nebbiolo of Sangiovese. We vinden de Aglianico ook terug in appelatie Taurasi en in de Aglianico del Taburno.

Teel van citroenen in Campania.
Teelt van citroenen in Campania. Hier maakt men de Limoncello. (c) Eddy De Neef

Naast wijn heeft Campania nog andere culinaire specialiteiten. Zo maakt men er tomatensaus op basis van de lokale tomatensoort Pomodoro San Marzano dell’Agro Sarnese. Die wordt in gans Italië gebruikt voor de bereiding van pasta en pizza. Rond Sorrento groeien dan weer de limoenen, waar men de befaamde Limoncello van maakt. Ook voor liefhebbers van de vegetarische keuken is Campania een paradijs, want op de vruchtbare vulkaangronden teelt men volop groenten en sla, net als meloenen, vijgen en perziken.

Italië, wat een wijnland!

Photo by Maria Bobrova on Unsplash


Link naar geraadpleegde bronnen

Bijlagen

DOCGs Campania

  • Aglianico del Taburno
  • Fiano di Avellino
  • Greco di Tufo
  • Taurasi

DOCs Campania

  • Aversa
  • Campi Flegrei
  • Capri
  • Casavecchia di Pontelatone
  • Castel San Lorenzo
  • Cilento
  • Costa d’Amalfi
  • Falanghina del Sannio
  • Falerno del Massico
  • Galluccio
  • Irpinia
  • Ischia
  • Penisola Sorrentina
  • Sannio
  • Vesuvio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.