DruivenInheemse druivenWIJNBOUW

Nero d’Avola

Nero d’Avola

De druif Nero d’Avola geeft een wijn met een wat wilde maar frisse smaak van zwart fruit, samen met een zekere kruidigheid. De volle, bijna zwarte, wijnen hebben meestal zachte tannines en een mooie aciditeit. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij sommige wijnliefhebbers aan Syrah doet denken. Het is veruit de populairste druif van Sicilië. Liefkozend noemen de Sicilianen deze wijn ‘het zwarte goud van de zon’.

 

Aciditeit en kruidigheid

De donkere, zachte en robuuste wijnen rijpen goed. Zeker als ze kort kunnen liggen op eiken vaten. De druif heeft een medium tot hoge aciditeit, wat op bepaalde ondergronden wel eens problemen oplevert. Logisch dat Nero d’Avola vaak wordt geblend met bijvoorbeeld Nerello Mascalese of Frappato. Die druiven hebben van nature minder zuren.

De Nero d’Avola is tot veel in staat. Wijnproducenten maken er fruitige, toegankelijke rode wijnen van, maar ook krachtige roséwijnen. En vergeet natuurlijk niet de volle en complexe rode wijnen, met houtlagering tot wel 18 maanden!

Streek rond Noto

De druif komt in gans Sicilië voor. De aanplant is het grootst in de zonovergoten kalkrijke vlaktes van zuidoost Sicilië, rond de steden Rosolini en Pachino. Vooral van de districten rond Noto (Buonivini, Bufalefi en Maccari) komen de allerbeste wijnen vandaan. De druif heeft warmte nodig om te groeien, en wordt daarom dicht bij de grond aangeplant.

Griekse achtergrond?

Nero d’Avola betekent: de zwarte van Avola. Avola is een stad in het Oosten van Sicilië, nabij Siracuse. In 1696 beschreef de Siciliaanse botanist Francesco Cupani de druif als Calavrisi, het dialect voor Calabrese. Dat zou niets te maken hebben met de gelijknamige regio Calabrië, maar eerder afgeleid zijn van het Griekse woord kalavisi, wat ‘goede druif’ betekent.


Eigenschappen van de druif

Meest voorkomende wijnstreek: Sicilië

Schilkleur: Paars-blauw

Oorsprong: Van de stad Nero d’Avola, provincie Siracusa op Sicilië.

Karakteristieken: Diep gekleurd, medium tot hoge aciditeit, tanninerijk, zwart fruit (pruimen…), kruidig (peper).

Wijnstijlen: Droge rode wijn.

Bewaarkracht: De lichtste wijnen met weinig houtlagering hebben geen bewaarkracht. De betere wijnen bewaren tot minstens 8 jaar na oogstdatum.

Te drinken bij: Deegwaren of risotto op basis van tomaten- of vleessaus. Wit vlees met of zonder saus. Rood vlees, gegrild of geroosterd, zonder saus.

Belangrijkste appelaties: In Sicilië van ondergeschikt belang. De meeste wijnen op basis van Nero d’Avola vinden we in de overkoepelende appelatie IGT Sicilia Rosso. Verder: DOC Contea di Sclafani, DOC Erice, DOC Riesi en natuurlijk DOCG Cerasuolo.

Synoniemen: Calabrese


Link naar geraadpleegde bronnen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.