Inheemse druivenWIJNBOUW

Cagnulari

De Cagnulari druif is een inheemse rode druivensoort die vooral voorkomt in het noordwesten van Sardinië, met name in de provincies Sassari en Oristano. De oorsprong van de druif is onzeker, maar sommige bronnen suggereren dat hij afkomstig is uit Spanje of Corsica. De druif zou zelfs identiek zijn aan Spaanse Graciano druif. De naam cagnulari zou verwijzen naar de kleine bessen die lijken op kogels (cagne in het Sardisch).

De Cagnulari druif geeft wijnen met een intense robijnrode kleur, een fruitig en kruidig aroma en een volle en tanninerijke smaak. De zuurtegraad is meer dan gemiddeld. De druif wordt meestal geblend met andere lokale variëteiten, zoals Cannonau, Monica of Bovale, om de complexiteit en balans te verhogen. De cagnulari wijnen passen goed bij geroosterd vlees, wild, kazen en typische Sardijnse gerechten, zoals malloreddus (gnocchi met worst en tomatensaus) of porceddu (speenvarken aan het spit).

De Cagnulari druif wordt geteeld op heuvelachtige en zonnige terreinen, met een kalkrijke en goed gedraineerde bodem. De druif heeft een vrij hoge opbrengst per hectare, maar is gevoelig voor schimmelziekten en droogte. De druif wordt meestal eind september of begin oktober geoogst, wanneer de bessen een optimale rijpheid en suikergehalte hebben bereikt. De druif wordt met de hand geplukt, in kleine manden of kisten, om beschadiging te voorkomen

De Cagnulari druif is een van de vele schatten van de Sardijnse wijnbouw, die een rijke en gevarieerde traditie heeft. De druif wordt sinds 2009 in de regio van Alghero erkend als een DOC (Denominazione di Origine Controllata) en heeft een groeiende reputatie onder wijnliefhebbers. De wijnen van de DOC Alghero Cagnulari worden ook geclassificeerd als Reserve. Voorwaarde daarvoor is een opvoeding van minimaal 24 maanden op vat.

Als je de kans hebt om een fles cagnulari te proeven, laat je dan verrassen door zijn karakter en authenticiteit.

Eigenschappen van de druif

Meest voorkomende wijnstreek: Sardinië

Oorsprong: Onzeker, maar sommige bronnen suggereren dat hij afkomstig is uit Spanje of Corsica. De druif zou zelfs identiek zijn aan Spaanse Graciano druif.

Karakteristieken: De druif geeft aroma’s van donkere bessen en kersen. Heeft een levendige zuurgraad en goed gebalanceerde tannines.

Wijnstijlen: Stille rode wijn.

Bewaarkracht: Minimaal 5 à 6 jaar.

Te drinken bij: Geroosterd (rood) vlees, wild, kazen en typische Sardijnse gerechten, zoals malloreddus (gnocchi met worst en tomatensaus) of porceddu (speenvarken aan het spit).

Belangrijkste appelaties: DOC Alghero Cagnulari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.