DruivenInheemse druivenWIJNBOUW

Vermentino

Vermentino is een witte Italiaanse druivensoort die vooral voorkomt in Sardinië, waar ze ook bekend staat als Pigato. Het is een frisse, fruitige en aromatische druif die kwaliteitswijnen kan opleveren. Vermentino teelt men ook in Corsica, Piëmonte (waar het Favorita heet) en Frankrijk (waar het Rolle heet). De beste Vermentino’s komen uit het noordoosten van Sardinië, waar de druiven profiteren van de reflecties van het licht op het water. Vermentino is een druif die goed past bij visgerechten, salades en kazen.

De oorsprong van Vermentino is niet helemaal duidelijk, maar DNA-onderzoek in 2007 wees uit dat de Vermentino identiek is aan de Pigato uit Ligurië en de Favorita uit Piëmonte. Het is ook mogelijk dat de Vermentino nauw verwant is aan de Malvasia, die oorspronkelijk afstamt van het schiereiland Mani op de Peloponnesos. Vermentino wordt al sinds de 14e eeuw verbouwd op Sardinië, waar het Arratelau werd genoemd.

Aromatisch en fris

Vermentino-wijn is een aromatische, witte wijn met een lichte body en frisse zuren. De wijn heeft een fruitige smaak van citrus, peer en perzik, en soms ook een kruidige toets van kamille, steranijs of dille. Vermentino-wijn krijgt meestal geen houtrijping, maar soms wel een malolactische vergisting of sur lie rijping, waardoor de wijn ronder en romiger wordt. Vermentino-wijn heeft ook vaak een licht bittertje en een zoute mineraliteit in de afdronk. De wijn past goed bij visgerechten, salades en kazen. Maar ook bij varkensvlees, venkel en kruiden.

Enkele suggesties om met gerechten te combineren?  Denk aan Pasta met vongole en pesto, venkelrisotto met Parmezaan en varkensworst, zeevruchten met citroenen knoflook, geroosterde groenten zoals aubergine, venkel of asperges.

Bewaarkracht

De bewaarkracht van Vermentino wijn hangt af van de manier waarop de wijn is gemaakt. Maar de meeste Vermentino wijnen zijn bedoeld om jong te drinken, binnen een jaar of twee na de oogst. Deze wijnen hebben een frisse en fruitige smaak die het best tot zijn recht komt als ze koud worden geserveerd. Sommige Vermentino wijnen ondergingen echter een malolactische vergisting. Daardoor worden ze ronder en romiger. Of de wijnen krijgen een rijping op de droesem (sur lie). Daardoor krijgen ze meer complexiteit en structuur. Deze wijnen bewaren langer, tot wel vijf jaar of meer. Ze hebben ook meer aroma’s van bloemen, honing en noten.

Eigenschappen van de druif:

Meest voorkomende wijnstreek: Sardinië

Schilkleur: Goudgeel met een oranje of amber tint als de druiven rijp zijn.

Oorsprong: Niet helemaal duidelijk, maar DNA-onderzoek heeft in 2007 uitgewezen dat de Vermentino identiek is aan de Pigato uit Ligurië en de Favorita uit Piëmonte. Het is ook mogelijk dat de Vermentino nauw verwant is aan de Malvasia, die oorspronkelijk van het schiereiland Mani op de Peloponnesos afstamt. Vermentino wordt al sinds de 14e eeuw verbouwd op Sardinië, waar het Arratelau werd genoemd. Vermentino is ook verspreid naar andere regio’s in Italië, Frankrijk en Corsica, waar het verschillende namen heeft zoals Rolle, Vermentinu of Verlantin.

Wijnstijlen: Stille witte wijn.

Bewaarkracht: 2 à 5 jaar.

Te drinken bij: Visgerechten, schaal- en schelpdieren, salades en venkel. Of nog: kruiden, varkensvlees, verse kazen zoals ricotta, mozzarella, feta en pecorino.

Belangrijkste appellaties: DOCG Vermentino di Gallura

Synoniemen: Pigato, Favorita, Furmentin, Rolle, Vermentinu

Foto: Magnetto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.