DruivenInheemse druivenWIJNBOUW

Aglianico

De Aglianico druif is één van de absolute toppers uit Italië. Vooral in de regio rond Napels is ze goed ingeplant, de streek van Campania. Het is een laat rijpend druivenras met een stevig smaakprofiel. Het levert wijnen op met een diepdonkere kleur, heel geconcentreerd en rijp van fruit in de smaak en met een dosis tannine om U tegen te zeggen. Het zijn niet voor niets heuse bewaarwijnen.

Lang dacht men dat de Aglianico van Griekse oorsprong was. Maar zowel taalkundig als DNA onderzoek wees uit dat deze druif een heus inheems Italiaans ras is, nauw verweven met andere druivenrassen uit Campania en Basilicata.

Aglianico wordt geteeld in gans Zuid-Italië, van Puglia over Basilicata en Calabria tot Campania. De beste wijnen vinden we terug in de regio van Campania. Voornamelijk op de vulkanische bodems van de Taurasi DOCG – ten noordoosten van Avellino – en in de DOC Aglianico del Vulture – net over de grens in Basilicata. Je vindt de mineraliteit van deze vulkanische bodems terug in de wijn. Beroemd is dus vooral de Taurasi, zonder meer een fantastische wijn die verwijst naar het gelijknamige oude stadje.

Aglianico wijnen zijn op hun best als ze goed kunnen rijpen. Daarvoor is voldoende zonlicht nodig, net als lekker hoge temperaturen. Nachtelijke afkoeling zorgt dan weer voor duidelijke en frisse zuren. Het zijn volle, complexe wijnen. Ze bevatten aroma’s van chocolade en pruimen, net als kers en zwarte peper maar ook groene tabak. Ook enige kruidigheid valt te bespeuren. De dikke, donkergekleurde schil staat garant voor een flinke dosis tannines. Aglianico wijnen zijn echte krachtpatsers die bij voldoende veroudering ook een mooie subtiliteit tonen.

De Aglianico is minder bekend bij het grote publiek, maar onder wijnkenners wordt hij wel eens de ‘Barolo van het Zuiden’ genoemd. Ook al noemt men plaatselijk de Barolo de ‘Aglianico van het Noorden’…


Eigenschappen van de druif

Meest voorkomende wijnstreek: Campania en Basilicata (Italië)

Schilkleur: Inktzwart

Oorsprong: Campania en Basilicata

Karakteristieken: Hoge kwaliteit, vroege groeier en late rijper (soms wordt hij pas geplukt in november). Bevat flinke zuren en hoge tannines, meestal lange afdronk.

Wijnstijlen: Krachtige rode wijn

Bewaarkracht: 10 à 20 jaar.

Te drinken bij: Gerookt varkensvlees, stoofpot van rundsvlees, hertenbiefstuk van de BBQ, soja-, of zwarte bonensaus, paddenstoelen, bonen en linzen.

Belangrijkste appelaties: DOCG Taurasi, DOC Aglianico del Vulture, DOCG Aglianico del Taburno

Synoniemen: Aglianica, Aglianichello, Agliano, Ellenico, Fiano Rosso, Gagliano, Uva Nera.

Nog meer weten over andere druivenrassen? Klik hier.


Beeld: Alexis Kreyder – L’Ampélographie (Viala et Vermorel), reproduced in “Wine Grapes” Robinson, Harding, Vouillamoz 2011.

Link naar geraadpleegde bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.