DruivenInheemse druivenWIJNBOUW

Touriga Nacional

De druif Touriga Nacional is één van de smaakmakers van Portugal. Het is een blauwe druif die krachtige wijnen geeft met een volle delicate smaak, dieprood gekleurd en met aroma’s van zwart fruit en leer. De wijnen bevatten behoorlijk stevige tannines. Touriga Nacional is voor Portugal wat Cabernet Sauvignon voor Frankrijk is. In Portugal blenden wijnmakers de Touriga Nacional vaak met andere druiven.

De Touriga Nacional komt oorspronkelijk waarschijnlijk uit de Dão regio. Dat is de regio net onder de Douro vallei. De naam Touriga is vermoedelijk afgeleid van het dorp Tourigo, ook uit de Dão. DNA-onderzoek wees uit dat dit ras samen met de Marufo de bekende druif Touriga Franca heeft voortgebracht. Ook stelde men vast dat de Touriga Nacional genetisch heel dicht staat bij de Rufete, een druif uit de regio Castelo Branco in het zuidoosten van Portugal.

Topdruif

Touriga Nacional is ondertussen uitgegroeid tot een topdruif, die in de Douro zijn gelijke niet vindt. Het is een kleine druif, een stevige groeier ook maar met een lage opbrengst per hectare. Lage rendementen zijn goed voor de kwaliteit van de druif en dus de wijn. Hij is heel droogte en hitte bestendig, wat in het klimaat van de Douro een voordeel is.

Touriga Nacional doet denken aan Cabernet Sauvignon. De druif levert diep roodzwarte en geconcentreerde wijnen op. Qua aroma’s vinden we zwarte bessen, viooltjes, den, eucalyptus en gedroogde kruiden. De tannines zijn elegant maar duidelijke aanwezig. Tijdens de rijping tot port ontwikkelt de wijn zich verder tot een wijn met rijke en rijpe fruitsmaken. We ontdekken moerbei en braam, zwarte peper en ook een bloemig aroma

Stille rode wijn en Port

De wijnen van de DOC Douro en Dão bestaan voor minstens 20% uit Touriga Nacional, aldus de geldende regelgeving. Ook in rode Port werkt men vaak met Touriga Nacional. Portugezen houden wel van blenden, Touriga Nacional vind je vaak in combinatie met andere druiven zoals Tinto Cão, Touriga France en Castelão. Ondertussen is de Touriga Nacional verder verspreid naar het Zuiden van Portugal. Tegenwoordig vind je de druif zelfs in Australië, Argentinië, Chili, Californië en Zuid-Afrika.

In een reactie op de klimaatcrisis, mogen wijnbouwers in de Bordeaux regio nu ook Touriga Nacional aanplanten. Touriga Nacional is één van de zeven druivenrassen die wijnbouwers vanaf nu in de appelaties AOC Bordeaux en Bordeaux Superieur mogen gebruiken.


Eigenschappen van de druif

Meest voorkomende wijnstreek: Douro en Dão (Portugal)

Schilkleur: Donkerblauw/inktzwart

Oorsprong: Dão (Portugal)

Karakteristieken: Stevige groeier met lage rendementen. Levert diepgekleurde wijnen op met aroma’s van rijp zwart fruit en leder. Heeft flink wat tannines (dikke schil).

Wijnstijlen: Krachtige rode wijn.

Bewaarkracht: 10 jaar of langer.

Te drinken bij: Stoofgerechten van rund of lamsvlees, lamscurry met yoghurt, beef stroganoff, BBQ vlees met een romige saus, bonen en linzen.

Belangrijkste appelaties: DOC Douro, DOC Dão en DOC Porto.

Synoniemen: Azal Espanhol, Carabuñeira, Mortágua, Mortágua Preto, Touriga (Australië), Touriga Antigo, Touriga Fino, Tourigão, Tourigo, Tourigo Antiguo, Tourigo do Dão.

Foto: Wines of Portugal / CC BY

Link naar geraadpleegde bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.