Wijn in Sardinië

Sardinië is een paradijselijk Italiaans eiland in de Middellandse Zee. Je vindt er cultuur, natuur en lekker eten. Maar wist je dat Sardinië ook een oude en diverse wijnstreek is? Mensen maken hier al eeuwenlang wijn. Ze gebruiken verschillende druivenrassen. Zo proef je op Sardinië zowel lokale als internationale wijnen. Sardinië produceert veel kwaliteitswijnen. De belangrijkste appellaties van Sardinië zijn Alghero, Carignano del Sulcis en Gallura. Een van de meest prestigieuze wijnen is de Vermentino di Gallura DOCG.

Sardinië heeft een lange geschiedenis als wijnstreek. Al in de bronstijd verbouwde de nuragische beschaving lokale druiven en maakte er wijn van. Bekende druiven zijn bijvoorbeeld de Cannounau – Grenache dus, en Vermentino.

De wijnbouw op Sardinië werd beïnvloed door verschillende volkeren die het eiland bezochten of veroverden, zoals de Feniciërs, de Romeinen en de Byzantijnen. Maar ook de Arabieren, de Spanjaarden en de Italianen.

Druiven in overvloed

Een bekende en populaire druif op Sardinië is de Cannonau. Deze druif heet ook wel Grenache in Frankrijk en Spanje. De Cannonau geeft sterke en fruitige rode wijnen, met veel alcohol. Je vindt deze wijnen overal op het eiland, maar vooral in het midden. Elke plek heeft zijn eigen bodem en klimaat, dus elke wijn smaakt anders. Een bekende wijn met een keurmerk (DOC) is Cannonau di Sardegna.

Vergeet ook niet de Carignano. In Frankrijk beter bekend als de Carignan.

Een andere rode druif die veel groeit op Sardinië is de Monica. Deze druif komt waarschijnlijk uit Spanje. De Monica geeft zachte en geurige wijnen, die je snel kunt drinken. De Monica wijnen komen vooral uit het zuiden van het eiland, bij de stad Cagliari. Een wijn met een keurmerk (DOC) is Monica di Sardegna.

Sardinië maakt ook lekkere witte wijnen, van druiven zoals Vermentino, Nuragus, Torbato en Vernaccia. De Vermentino is een frisse en geurige druif, die goed past bij het warme klimaat van het eiland. De Vermentino wijnen ruiken naar citrus, bloemen en kruiden. Je kunt ze drinken als aperitief of bij vis. Een wijn met een keurmerk (DOC) is Vermentino di Sardegna.

De Nuragus is een oude, echte inheemse druif van Sardinië. De Feniciërs hebben deze druif misschien meegebracht. De Nuragus geeft lichte en fruitige witte wijnen, die de mensen op het eiland graag drinken. De Nuragus wijnen zijn niet zo zuur en hebben een klein bittertje aan het eind. Een wijn met een keurmerk (DOC) is Nuragus di Cagliari.

De Torbato is een rare en speciale druif, die alleen op Sardinië groeit. Deze druif geeft mooie en moeilijke witte wijnen, met smaken van appel, peer, honing en amandel. De Torbato wijnen hebben veel smaak en blijven lang hangen in je mond. Een wijn met een keurmerk (DOC) is Alghero Torbato.

De Vernaccia is een druif waarvan men vooral zoete en sterke wijnen maakt, zoals de Vernaccia di Oristano. Deze wijn maakt men op een speciale manier, met een laag gist (flor) over de wijn. Zo krijgt de wijn een aparte smaak, die lijkt op noten, gedroogd fruit en kruiden. De Vernaccia di Oristano heeft een hoog keurmerk (DOCG), het beste wat er is.

Wijntoerisme

Wijn in Sardinië is hot. Sardinië is niet alleen een wijnstreek in Italië, maar ook een wijnbestemming. Je kunt hier veel doen om de wijncultuur te zien en te proeven. Je kunt bijvoorbeeld naar een wijnhuis of een wijngaard gaan, op zoek naar een rondleiding, een proeverij of een lunch. Sommige wijnhuizen hebben ook een hotel of een boerderij, waar je kunt slapen tussen de druiven. Een paar voorbeelden van leuke en gastvrije wijnhuizen op Sardinië zijn:

  • Azienda Agricola Leda’ d’Ittiri: Dit wijnhuis ligt in het noordwesten van het eiland, vlakbij de stad Alghero. Het wordt gerund door een gepassioneerde familie, die biologische wijnen maakt van zowel inheemse als internationale druivenrassen. Je kunt hier een rondleiding krijgen door de wijngaarden en de kelder, en proeven van hun heerlijke wijnen, olijfolie en kaas.
  • Colline del Vento: Dit wijnhuis ligt in het zuiden van het eiland, in de provincie Cagliari. Het is gespecialiseerd in het maken van wijnen van de Cannonau druif, die hier op een vulkanische bodem groeit. Je kunt hier een uitgebreide proeverij doen van hun verschillende Cannonau wijnen, vergezeld van lokale hapjes en gerechten.
  • Cantina Ligios: Dit wijnhuis ligt in het oosten van het eiland, in de provincie Nuoro. Het is een familiebedrijf, dat al generaties lang wijnen maakt van de Monica druif. Je kunt hier een rondleiding krijgen door de wijngaarden en de kelder, en proeven van hun Monica wijnen en grappa, samen met typische Sardijnse lekkernijen.

Photo by Massimo Virgilio on Unsplash


Link naar geraadpleegde bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.