DruivenInheemse druivenWIJNBOUW

Torbato

De Torbato is een autochtone witte druivensoort uit Sardinië. De wijn van deze karaktervolle druif heeft een lichtgele kleur en aroma’s van citrusvruchten en bloemen, net als aroma’s van wit fruit, appel en peer. Ook kruidige en minerale toetsen kan je waarnemen. De wijnen zijn over het algemeen droog en fris, maar ook rijk en elegant van smaak. Ze hebben een kenmerkend Italiaans bittertje. De wijnen van Torbato kunnen ook goed rijpen op de fles.

De druif heeft vrij veel zuren, wat ze geschikt maakt om er in een warm klimaat witte wijn van te produceren. Ze doet het uitstekend als druif van mousserende wijnen met een licht en verfijnd karakter. Je vindt de druif ook in stille witte wijnen terug, in een eerder volle stijl. Torbato-wijn past goed bij visgerechten en zeevruchten. De wijn combineert bijvoorbeeld uitstekend met visrisotto.

De belangrijkste appelatie voor Torbato is de DOC Alghero.

De druif was bijna uitgestorven. Maar ze werd op het einde van de 20e eeuw gered door enkele kleine producenten, waaronder Poderi Parpinello en Sella & Mosca. DNA onderzoek toonde aan dat de druif identiek is aan de Franse Malvoisie du Roussillon. In Frankrijk heet ze niet toevallig ook wel Tourbat.

De Torbato is op Sardinië waarschijnlijk geïntroduceerd door de Spanjaarden, tijdens de Catalaanse overheersing in de 14e en 15e eeuw. Al is van deze hypothese strikt genomen nog niet wetenschappelijk bewezen.

Op Sardinië staat ca. 143 ha aangeplant (jaar 2000). Dat is aanzienlijk meer dan de 10 ha die er nog overbleven van de druif in 1970. In Frankrijk vinden we een kleine 33 ha. De druif was er zo goed als verdwenen, door zijn gevoeligheid voor echte meeldauw en bladdegradatie. Maar ze werd er opnieuw geïntroduceerd met plantmateriaal uit Sardinië.

Eigenschappen van de druif:

Meest voorkomende wijnstreek: Sardinië

Oorsprong: De druif is identiek is aan de Franse Malvoisie du Roussillon. In Frankrijk heet ze niet toevallig ook wel Tourbat.

Wijnstijlen: Stille witte wijn, mousserende wijn.

Bewaarkracht: 2 à 5 jaar.

Te drinken bij: Visgerechten, vispaëlla, visrisotto, schelpdieren.

Belangrijkste appellaties: DOC Alghero

Synoniemen: Tourbat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.