DruivenInheemse druivenWIJNWIJNBOUWWijnregio's

Vurige Etna wijn op Sicilië

Zomer 2016 trok ik de Etna op in Sicilië, op zoek naar wijn en avontuur. Daarom vroeg ik in de B&B naar een goed wijndomein. En toevallig was er eentje in de buurt, aldus de sympathieke uitbater. Na een tocht langs kronkelige wegen, vond ik op 900 meter hoogte het familiale wijndomein Gambino. Een waar paradijs voor de wijnliefhebber.

Perfect rijpe druiven

Gambino is een van de hoogst gelegen wijndomeinen op de Etna in Linguaglossa, langs de Noordkant. Hoogte doet ertoe in wijnland. Zeker in een warm klimaat, zoals op Sicilië. De nachtelijke afkoeling zorgt voor druiven die evenwichtig rijp worden, voor de kenners is dat de fenolische rijpheid. Daardoor komen de geur- en smaakaroma’s optimaal tot ontwikkeling. De pitten en de schillen verliezen hun wrange bitterheid. Een dergelijke perfect rijpe druif zal voor een evenwichtige wijn zorgen. Want goede wijn wordt nog altijd in de wijngaard gemaakt, niet enkel in de wijnkelder.

Bourgogne achterna?

Nerello Mascalese is een van de koninginnendruiven van Sicilië. Op de flanken van de Etna toont ie zich op z’n best. Een krachtig, vol druivenras dat lichtgekleurde wijnen oplevert met een parfum van bloemen en aardbeien. Frisse zuren en een dosis tannines doen de rest. De wijn enkele jaren laten liggen strekt tot aanbeveling. De Nerello Mascalese druif doet denken aan een kruidige Pinot Noir, en is een prima alternatief voor de vaak al te dure bourgogne. Pinot Noir liefhebbers, waag uw kans!

Vaak combineert de wijnmaker de Nerello Mascalese met de Nerello Cappuccio, een andere Siciliaans druif. Die geeft soepele, fruitige wijnen. Beide druivenrassen floreren op de flanken van de Etna. Ze vormen samen een prima blend. Zo maakt men op de Etna in Sicilië wel héél geslaagde wijn.

Vulkanische mineraliteit

De lava-ondergrond geeft een unieke mineraliteit aan de wijnen van de Etna.
De lava-ondergrond geeft een unieke mineraliteit aan de wijnen van de Etna.

Waar de naam van de Nerello Mascalese vandaan komt? Wel, van de vlakte van Mascali, gelegen tussen de vulkaan en de zee, in de provincie Catania. De Nerello Cappuccio dankt dan weer haar naam aan de vorm waarin ze groeit. Het zijn allebei antieke rassen, vermoedelijk lang geleden voor het eerst aangeplant door de Grieken op Sicilië.

De vulkanische ondergrond en karaktertrekken van de druiven leveren gestructureerde wijnen op met veel mineraliteit, tannines en zuren. Dat zorgt voor een behoorlijk verouderingspotentieel.

Recht van de Etna-flanken

Zoek je in het Gambino-aanbod naar de pure Etna wijn? Ga dan op zoek naar de Tifeo-reeks. In Vlaanderen betaal je daar wat meer dan 15 euro voor. Maar dan heb je ook wijn van druiven geteeld op de Etna flanken. De wijnmaker heeft ook een goedkoper instap aanbod, Feud’O getiteld. De prijs zakt dan onder de 10 euro, maar daarvoor krijg je blends met druiven die ook van wijngaarden van andere delen van Sicilië komen.

Stalen gistingstanks en houten barriques. Het behoort tot de basisuitrusting van de moderne, familiale wijnbouwer.
Stalen gistingstanks en houten barriques. Het behoort tot de basisuitrusting van de moderne, familiale wijnbouwer.

 

Conventionele wijnbouw

Gambino doet aan conventionele wijnbouw, al komen er dixit de wijnbouwer nauwelijks chemische middelen aan te pas, op 800 à 900 meter Etna-hoogte. Voor de Tifeo Rosso krijg je dan al wijn van 25-jaar oude wijnstokken, lekker gemacereerd en gevinifieerd in temperatuur gecontroleerde inox tanks. En een opvoeding van 12 maanden in barriques. Een uitstekende begeleider bij dooraderd rood vlees, pastagerechten met sauzen op basis van tomaten en wild.

Misschien wel een ontdekking om U tegen te zeggen?

Tekst en foto’s: Eddy De Neef

Lees hier meer over Siciliaanse wijnen.

 
What do you want to do ?

New mail

 
What do you want to do ?
New mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.