DruivenInheemse druivenWIJNBOUW

Nerello Mascalese

Nerello Mascalese

Nerello Mascalese is een blauw aromatisch druivenras uit Sicilië. Het floreert op de flanken van de Etna. Het is een krachtige, volle druif. Ze levert lichtgekleurde rode wijnen op. Daarnaast worden de wijnen gekenmerkt door aroma’s van zachte aardbeien en frambozen, een frisse aciditeit en een geparfumeerd bloemig karakter. En dan vergeten we nog de kruidigheid. De druif lijkt wel een soort kruising tussen Pinot Noir en Nebbiolo.

Maar uit DNA blijkt dat Nerello Mascalese een mogelijke natuurlijke kruising is tussen Sangiovese en Montanico Bianco. Dat maakt de druif een broer of zus van de Gaglioppo uit Calabrië. Het is een late rijper. Hoog op de Etna wordt hij soms zelfs pas in november geoogst.

Jonge wijnen van Nerello Mascalese hebben soms wat stroeve tannines. Maar na enkele jaren flesrijping evolueren net deze wijnen tot mooie, complexe en geparfumeerde pareltjes.

Etna Rosso DOC

De druif verscheen nog niet zo lang geleden op het wereldtoneel. Ze maakte korte metten met de reputatie van Sicilië als producent van kwalitatief erbarmelijke massawijnen. Staat er Etna Rosso DOC op het etiket van jouw wijn? Dan bevat die een flinke portie Nerello Mascalese, minstens 80%.

De basisdruif voor onder andere de DOC Faro is trouwens de Nerello Mascalese. Deze appelatie vind je in het meest noordelijke puntje van Sicilië, aan de welbekende Straat van Messina (de verbinding tussen Sicilië en het vasteland van Calabrië). Naast de Nocera en de Nerello Cappuccio maakt in Faro de Nerello Mascalese altijd tussen de 45% en 60% uit van de blend.

Hoge ligging en vulkanische bodem

Hoe het komt dat de Nerello Mascalese op de noordelijke flanken van de Etna zo goed floreert? Wel, ten eerste door de hogere ligging en ten tweede door de bijzondere vulkanische bodem.

Wil je eens iets nieuws proberen en kies je voor kwaliteit, dan is dit druivenras een aanrader!

 

Eigenschappen van de druif

Meest voorkomende wijnstreek: Sicilië

Oorsprong: Op de oostflank van de Etna, rond het
dorpje Mascali.

Schilkleur: Helder blauw.

Trossen: De dichte trossen wegen tot 1 kg. Ze bevatten middelgrote druiven.

Karakteristieken: Bloemig, tanninerijk, hoog in zuren, rood fruit.

Wijnstijlen: Droge rode wijn.

Bewaarkracht: De lichtste wijnen met weinig houtlagering hebben geen bewaarkracht. De betere wijnen bewaren tot minstens 8 jaar na oogstdatum.

Te drinken bij: Antipasta, pasta, wit en rood vlees.

Bekendste herkomstbenamingen: DOC Etna Rosso.

Synoniemen: Mirello.


Link naar geraadpleegde bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.