Arneis
Wie Arneis zegt, zegt ook Roero Arneis. Deze witte druif heerst in Piëmonte, voornamelijk in het gebied van Roero en Langhe. Het is een druif met een heel eigen smaakprofiel. Sommigen noemen hem de witte Nebbiolo. Het is een druivenras waarvan je de opbrengst moet beperken. Dan krijg je pas te zien tot wat de Arneis in staat is. Eens te meer een topper uit Italië, als het gaat over inheemse druiven.
Buiten Piëmonte vind je de Arneis druif haast nergens anders in Italië. De Arneis komt oorspronkelijk uit het Roero-gebied, een kleine regio nabij de stad Asti. Voor wijnliefhebbers een begrip. Arneis komt nu ook voor in de ruimere Langhe-regio.
Soms noemt men deze druif wel eens de Nebbiolo Bianco. Vroeger gebruikte men de Arneis wel eens om de stroeve tannines van de Nebbiolo te verzachten. DNA-onderzoek heeft echter uitgewezen dat er geen enkele verwantschap tussen de Arneis en de Nebbiolo druif. Binnen de DOCG Roero Arneis moet de witte wijn van 100% Arneis gemaakt zijn.
De Arneis groeit nogal weeldering en rijpt vroeg. Ja, de pluk geschiedt meestal al in de tweede helft van september. De opbrengsten beperken is de toverformule om een goede kwaliteit aan druiven te verkrijgen, en dus ook een goede wijn te produceren. Voor wijnbouwers is het absoluut geen gemakkelijke druif. Hij is ook nogal ziektegevoelig (echte meeldauw).
De Arneis is één van die druivenrassen die in de jaren zeventig van de vorige eeuw bijna van de kaart was verdwenen. Gelukkig kwam er een comeback in de jaren tachtig, dankzij heel wat geëngageerde wijnbouwers.
De Arneis druif is eerder matig in de zuren, maar een goede wijnboer weet daar wel weg mee. Hij heeft een wat vollere smaak gecombineerd met een delicate fruitigheid. Reden waarom wijnbouwers de wijn haast nooit op eiken vaten opvoeden. Wijnmakers kiezen eerder voor roestvrije stalen vaten, gecombineerd met wat schilweking.
De Arneis is eerder licht van kleur: van waterachtig tot medium lichtgeel. In de geur treffen we fijne aroma’s van citrus, appel en peer, maar ook meloen en perzik. De neus heeft ook iets floraals, en in de betere wijnen bespeur je ook kruidige toetsen van anijs of munt. Een frisse mineraliteit is geregeld van de partij.
Een Roero Arneis vind je gemakkelijk bij de betere wijnhandelaar. In beperkte oplage maken de Italiaanse wijnboeren er ook schuimwijn van, maar die op de kop tikken is minder eenvoudig.
Eigenschappen van de druif
Meest voorkomende wijnstreek: Piëmonte
Schilkleur: Geel-groen
Oorsprong: Roero (Piëmonte)
Karakteristieken: Stevige groeier, ziektegevoelig. Op zijn best bij lage rendementen. Medium zuren, delicate aroma’s. Kenmerkend is de anijs of munt geur, samen met een frisse mineraliteit en wat amandel. Qua body komt hij toch wat voller over.
Wijnstijlen: Stille witte wijn, ook mousserend.
Bewaarkracht: 2 à 4 jaar.
Te drinken bij: Als aperitief, bij antipasta of risotto, vis, zeevruchten, gevogelte, lichte romige kazen.
Belangrijkste appelaties: DOCG Roero Arneis.
Synoniemen: Bianchetta, Bianchetta D’Alba, Bianchetta di Alba, Bianchetto, Bianchetto Albese, Bianchetto di Alba, Bianchetto di Verzuolo, Nebbiolo Bianco.
Nog meer weten over andere druivenrassen? Klik hier.