Nebbiolo
Fasten your seatbelts! Nebbiolo, deze druif verhit de gemoederen onder wijnliefhebbers. Pure topklasse. Ze vindt haar thuishaven in Piëmonte. In het bijzonder de regio Alba is gekend voor zijn kwaliteit: de Nebbiolo d’Alba. Men vindt al in de 13de eeuw sporen naar de Nebbiolo druif in middeleeuwse geschriften, bijvoorbeeld in de Archivio di Stato di Torino uit 1266. Het is dus zonder twijfel een van de oudste Italiaanse rassen.
Nebbiolo is een lastige jongen. De druif kiemt heel vroeg en is daardoor vatbaar voor vorstschade. Maar Nebbiolo is ook een druif die langzaam rijpt. Daardoor wordt ze laat geoogst: eind oktober of zelfs begin november. Vaak denkt men dat de naam Nebbiolo komt van het woord ‘nebbia’, wat ‘mist’ betekent in het Italiaans. Het is de mist die in het najaar vaste prik is in de heuvels van Piëmonte. Maar volgens Jancis Robinson is het waarschijnlijker dat de naam verwijst naar de dikke rijmlaag die de schil van de druiven bedekt.
Kieskeurig
Deze ‘keizer van de druiven’ is erg kieskeurig. Qua bodem verkiest hij kalk-mergel, liefst voorzien van een goede drainage. En natuurlijk is de oriëntatie van de wijngaarden belangrijk, zeker gezien de langzame rijping van de druif. Zuid/Zuidwest is dus ideaal, want daar zijn voldoende zonuren om te rijpen.
De schil van de Nebbiolo bevat, net als de Pinot Noir, weinig kleurstoffen. Daardoor heeft de wijn een eerder lichtrode kleur. De typische aroma’s van de Nebbiolo? Lekker aards (champignons), rood of zwart fruit (zwarte kers), witte peper, leder en teer. Maar ook rozen en viooltjes. Door houtrijping komen daar dan nog aroma’s bij zoals vanille en zoethout. Lekker complex gewoon.
Tannines
Net als in de zuren, zit Nebbiolo stevig in de tannines. Die bevinden zich voornamelijk in de schil van de druif en in de pitjes. Het komt er dus op aan om de druiven goed rijp te krijgen. Want die onaangename onrijpe, groene tannines, dat wil niemand in zijn of haar wijn. De tannines, samen met de zuren, zorgen trouwens voor een sterke bewaarkracht. Soms duur het makkelijk 10 jaar voor je die fles Nebbiolo voldoende mild kan drinken. Tussen 10 tot 20 jaar een fles bewaren is zeker geen uitzondering.
Nebbiolo vraagt heel wat aandacht bij de vinificatie. Het is geen gemakkelijke druif. Moderne wijnmakers gebruiken rotofermentors. Deze grote draaiende gistkuipen, met schoepen binnen, zorgen voor een snellere vergisting. Dat verzacht lekker de tannines, een aandachtspunt bij deze druif.
Tip: zoek je Nebbiolo die al wat jonger op dronk is? Schaf je een Langhe Nebbiolo aan. Die wijn heeft absoluut het karakter van een Nebbiolo, maar is net bedoeld om jonger te drinken.
Appelaties en klonen
De bekendste appelaties voor Nebbiolo zijn Barolo en Barbaresco. Ook daarbuiten vind je prijs/kwaliteit lekkere nebbiolowijnen. Maar pas toch maar op: àl te goedkoop is zelden goed. Er is toch wel wat minderwaardige nebbiolowijn op de markt.
Ook goed om weten is dat er verschillende klonen zijn van de Nebbiolo, ongeveer een veertigtal. Drie klonen zijn belangrijk: Lampia, Michet en Bolla. Er bestaat ook nog een Nebbiolo Rosé, al wijkt die genetisch nogal sterk af. Het is eigenlijk een verwant maar apart druivenras en dus géén kloon van Nebbiolo. Nebbiolo Rosé is veruit de meest geparfumeerde Nebbiolo, maar ook de lichtste in kleur en body. Daarom wordt hij momenteel zelden geplant.
Eigenschappen van de druif
Meest voorkomende wijnstreek: Piëmonte (Italië)
Schilkleur: Grijsblauw
Oorsprong: Piëmonte, meer bepaald de heuvels van de Langhe en Alba. Nebbiolo kent buiten Italië nauwelijks succes. Zo illustreert deze druif sprekend het belang van terroir.
Karakteristieken: Een erg gevoelige druif en een late rijper. Is goed bestand tegen een vochtig klimaat. Is nogal kieskeurig als het over terroir gaat. Heeft flinke zuren en stevige tannines.
Wijnstijlen: Krachtige rode wijn
Bewaarkracht: Tot 20 jaar.
Te drinken bij: Indien gerijpt op barriques gaat hij met gebakken of gegrild rood vlees. Indien gerijpt op grote foeders is hij ideaal met traag gegaarde vleesgerechten.
Belangrijkste appelaties: Barolo DOCG, Barbaresco DOCG, Gattinara DOCG, Ghemme DOCG, Roero, Sforzato di Valtellina DOCG.
Synoniemen: Chiavennasca, Picotendro, Picotèner, Prunent, Spanna.
Nog meer weten over andere druivenrassen? Klik hier.
Foto: Door Anthony Nicalo – Flickr: Nebbiolo, CC BY 2.0