WIJNWijntips

Wanneer wijn karafferen? En wat is het verschil met decanteren?

Zuurstof en wijn, het is een verstandshuwelijk. Beiden hebben elkaar nodig, maar dan in de juiste dosis. Anders loopt het mis. Hoe zit dat nu precies?

Teveel zuurstof doet een wijn oxideren. Dat is een proces dat lijkt op wat gebeurt met fruit dat te lang blijft liggen. Het wordt bruin, krijgt een slechte smaak en wordt na een tijdje gewoon oneetbaar. Maar… wijn heeft ook zuurstof nodig om te evolueren. In een beperkte, gecontroleerde dosis toegepast, heeft die zuurstof een positieve invloed op onze wijn. Daarom past men bijvoorbeeld rijping op hout toe. De micro-oxidatie die daar het gevolg van is, helpt de rijping en positieve evolutie van de wijn.

Jonge wijnen karafferen

Is je wijn nogal gesloten als je de fles opendoet? Laat hij weinig zien van zijn verschillende smaken? Dan is vooral voor jonge complexe rode en witte wijnen karafferen een goed idee. De wijn is nog wat verlegen. Door hem te laten ademen krijgt de wijn tijd om zich helemaal te openen, en toont hij zijn ruime smakenpallet. Bovendien verzacht de zuurstof de aanwezige tannines in rode wijn. Je versnelt eigenlijk het verouderingsproces van de wijn.

Hoe lang moet je dan karafferen? Dat is wijn per wijn verschillend. Hoe krachtiger de wijn is, hoe langer. Experimenteer met verschillende tijden, maar een half uurtje tot een uur op voorhand voor een wat krachtiger wijn, is alvast een goed idee.

Om te karafferen gebruik je best een karaf met een brede buik, zodat je de wijn met voldoende zuurstof in contact brengt.

Oudere wijnen: voorzichtig decanteren

Voorzichtig met oudere wijnen! Hier gaat het meer om het scheiden van het bezinksel van de rest van de fles. Te veel zuurstof maakt de wijn snel flets, en dat is onomkeerbaar.

Hier gebruiken we dus een karaf met een smalle buik om te decanteren. En we beperken de tijd van blootstelling van de wijn aan de lucht. Wat juist nodig is, verschilt ook hier wijn per wijn. Experimenteer, maar wees voorzichtig.

Kijk hier naar de Vinoniek video Karafferen of decanteren?

Photo by Theme Photos on Unsplash


Link naar geraadpleegde bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.