Welke wijn bij BBQ?

Niets is leuker dan een gezellige avond bij de BBQ. De barbecue staat te roken, je hebt spontane gesprekken met vrienden of familie en er komen overheerlijke gerechten op tafel. Maar welke wijn past nu best bij barbecue?

Het hangt er natuurlijk van af wat je precies serveert op de barbecue. Een delicate vis in papillot? Een gegrilde zalm? Gemarineerde kip? Een vegetarische BBQ? Of ga je eerder voor klassiekers zoals lamsbout of varkensribbetjes? Eén ding hebben de meeste van deze gerechten gemeen: een mooie rokerige smaak. Vaak ook gecombineerd met een knapperige korst. Het zijn gerechten met een zekere smaakintensiteit. Ze vragen dan ook om een wijn met een wat hogere smaakintensiteit. Dat is het geheim in de keuze van welke wijn past bij BBQ. In wat volgt enkele inspirerende tips. Hier lees je ook enkele algemene tips rond het combineren van wijn en gerecht.

Waaraan moet ik aandacht besteden?

Kies liefst wijnen met een wat lager alcoholpercentage. Je wilt een verfrissende wijn waar je wat kan van doordrinken. Zorg er dan voor dat het alcoholpercentage niet te hoog is, anders hou je het niet al te lang vol. En dat is zonde van de fijne avond. Ga liever niet boven de 13,5° alcohol. Je zoekt dus naar een wijn die komt uit een kouder klimaat of van een hoger gelegen terroir. Want minder warmte en zon betekent minder suiker in de druif en dus ook minder alcohol in de wijn.

Zorg voor de juiste temperatuur van de wijn. De temperatuur buiten loopt al gauw snel op. Serveer je de wijn te warm, dan gaat de alcohol domineren in de smaak van de wijn. Witte wijn of rosé serveer je best tussen 9 en 12 graden Celsius. Rode wijn serveer je best lichtjes gekoeld, ergens tussen 16 en 18 graden Celsius. Geen koelkast in de buurt? Zorg dan voor een ijsemmer. Lees ook het artikel: Op welke temperatuur wijn serveren?

Serveer eens een lekkere rosé. Daar kan je alle kanten mee uit op de BBQ. Als aperitief, bij visgerechten maar ook bij een steviger vleesgerecht. Wil je met succes een gepaste wijn schenken bij de BBQ? Zoek naar een rosé wijn met voldoende frisheid en structuur. Denk bijvoorbeeld aan rosé uit de Provence of uit het noorden van Italië.

Let op met marinades en sauzen

Gerechten op de BBQ worden vaak gemarineerd of geserveerd met verschillende sauzen. Dat heeft een groot effect op de smaak van het gerecht en gooit dus wel eens wat roet in eten als het gaat om de juiste wijn-gerecht combinatie.

Kies bij marinades met olie, citroen en verse groene kruiden voor Sauvignon Blanc of zijn familielid, de Grüner Veltliner uit Oostenrijk.

Bij Aziatisch gemarineerde gerechten met limoen, koriander en chili kan je uit de voeten met Riesling, Pinot Gris en Italiaanse Pinot Grigio Rosé.

Geef bij peperige marinades of marinades met een flinke rooksmaak gerust een kruidige Syrah als tegenhanger.

En bij rode wijn marinades gemaakt van de Merlot/Cabernet Sauvignon blend geef je dezelfde combinatie als tegenhanger, eventueel gecombineerd met Syrah.

Knoflooksaus vraagt om volle witte wijn zoals Chardonnay, Viognier en Riesling. Cocktailsaus verdraagt een eerder frisse tegenhanger zoals de Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner of Pinot Gris. BBQ-saus is goede vriendjes met Syrah. En serveer yoghurtsaus met Chablis of Sauvignon Blanc.

Vlees op de BBQ

Ligt de nadruk op rundsvlees? Een stevige steak op de BBQ vraagt om een wijn met een hoge zuurtegraad en veel tannines. De eiwitten uit het vlees verzachten namelijk de tannines. Kies voor rode wijn zoals Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah. Maar ook met een Malbec kan je prima uit de voeten, of een Portugese wijn met Touriga Nacional in de hoofdrol.

Komt er varkensvlees zoals worstjes en spare ribs aan te pas op de BBQ? Haal dan een soepele rode wijn uit je wijnkelder met niet al te veel zuren. Die doen het altijd goed naast een vet stukje vlees. Denk dus aan een Primitivo, Zinfandel en Malbec. Of nog: een Italiaanse Montepulciano, een zuiderse Grenache of een mooie volle Portugese wijn. Een rosé wijn of een licht gekoelde Pinot Noir of Gamay kan ook natuurlijk.

Staat er gegrild lamsvlees op het menu? De delicate smaak van lamsvlees vraagt om een eerder soepele wijn. Denk aan een Merlot gebaseerde Bordeaux, een rode Loire wijn van Pinot Noir of een Rioja Crianza van hoofdzakelijk Tempranillo. Ook een soepele Rhône-blend met Grenache in de hoofdrol kan van pas komen.

Bij een stuk kip of kalkoen kan je alle kanten uit. Ben je een liefhebber van rode wijn, kies dan een mooie fruitige rode wijn van druiven zoals Cabernet Sauvignon, Merlot of Carmenère. Maar ook een Primitivo, Tempranillo of Valpolicella kan zeker, net als een fruitige Rhône-blend. Hou je meer van witte wijn? Dan past een volle witte wijn, bijvoorbeeld een Chardonnay, Viognier of Albarino. De marinade of saus kan gerust de doorslag geven bij de keuze van de wijn. Is de kip au naturel? Kies dan een lichte wijn zoals Pinot Noir, Gamay, Zweigelt, Sauvignon Blanc of Verdejo.

Komt er vette of gerookte vis op het menu? Kies dan een krachtige wijn als tegenhanger voor de vis op de BBQ. Kijk bijvoorbeeld uit naar een lekkere rosé wijn, een Chardonnay of Viognier.

Vis op de BBQ

Serveer je gegrilde (wit)vis, of schaal- en schelpdieren zoals mosselen? Combineer ze met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo.

Bij tonijn past een mooie rosé wijn. Een Pinot Grigio Rosé, een Provence Rosé of zelfs een Tavel bij een steviger bereiding. Kies je liever voor rode wijn. Denk dan gerust aan een Bourgogne wijn, een Oostenrijkse Zweigelt of een soepele Merlot.

Komt er zalm op het menu? Dan is een rosé wijn alweer een goed idee. Maar ook een houtgerijpte Chardonnay of een lichtgekoelde Pinot Noir kan gerust.

Groenten op de BBQ

Ga je eerder de vegetarische richting uit? Bij een salade past een lichte, droge en verfrissende fruitige witte wijn met pit. Kies dan gerust voor een peperige Grüner Veltiner of een Italiaanse Pecorino. Wijn met pit, maar toch niet te overheersend.

Bij gegrilde groenten zoals aubergine, paprika en wortel past een goede glas witte wijn van Sauvignon blanc. Deze frisse wijn gaat goed samen met de frisse groenten. Maar ook de wat vollere Italiaanse Roero Arneis kan zeker.

Photo by T. Q. on Unsplash


Link naar geraadpleegde bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.