Asperges&WijnRecentste berichtenWIJN&GERECHT

Welke wijn bij asperges?

De lente kriebelt en daar komen de asperges. Maar welke wijn serveren we bij asperges? Van klassieke tot wat meer gedurfde combinaties, er zijn heel wat mogelijkheden om het witte goud te vergezellen. We zoeken naar wijn die qua smaak niet te licht of te overheersend is, maar wél expressief. De wijn combineert een lekkere frisheid met een aangename rondheid.

Witte asperges

Asperges zijn eigenlijk een buitenbeentje, want groenten roepen niet onmiddellijk associaties op met wijn. Bij asperges ligt dat helemaal anders. Ze smeken eigenlijk om een goed glas wijn. Asperges hebben een wat bittere textuur. Ze hebben eerder aardse en zwavelachtige aroma’s. Maar zoals altijd bij wijn-gerecht combinaties is de bereidingswijze en het volledige plaatje van het gerecht richtinggevend voor de wijnkeuze. Is de smaak van de asperges bepalend voor het gerecht? Dan zijn er toch enkele richtlijnen te geven.

  • Houtgelagerde wijnen zijn ongeschikt, omdat zij de subtiele smaak van de asperges algauw overheersen
  • Over het algemeen gaat de voorkeur uit naar volle, witte wijnen met een voldoende smaakrijkdom. Als ideale combinatie kom je vaak dezelfde namen tegen: Pinot Blanc, een droge Riesling of Muscat en natuurlijk Sauvignon Blanc.
  • Ook de Grüner Veltliner uit Oostenrijk behoort tot de mogelijkheden. Deze druif is familie van de Sauvignon Blanc, maar heeft een typische ‘peperige’ toets. Dat geeft een extra accent aan de combinatie met asperges.
  • Een onovertroffen combinatie is een glaasje Roero-Arneis (Piemonte, DOCG Roero-Arneis) met asperges. De Roero-Arneis is een van die typische inheemse Italiaanse druiven. Hij heeft altijd een goede zuurtegraad, en sterke aroma’s van amandel, perzik en hop. Ook een toetsje anijs of munt is de druif zeker niet vreemd.
  • Ook druivenrassen zoals de Albariño (uit Spanje of Portugal) of Torrontés uit Argentinië passen goed bij asperges, net als de Gros en Petit Manseng uit de Jurançon. En ja hoor, ook een extra-brut schuimwijn kan gerust.

Nog een woordje over de bereidingswijze. Gegrilde of gebakken asperges – of met een rijke saus – hebben een krachtiger wijntype nodig dan gestoomde asperges ‘natuur’. Hou daar zeker rekening mee bij je wijnkeuze.

Rode wijn is over het algemeen uit den boze bij asperges, al experimenteren sommeliers hier en daar wel met frisse rode wijn, zoals een niet-houtgelagerde Cabernet Franc uit de Loire. Of, waarom niet, een stevige rosé uit bijvoorbeeld de Castillië, Sicilië of Navarra, of uit de Languedoc.

Groene asperges

Wissel je het witte goud graag eens af met groene asperges? Kies dan eens voor een Sauvignon Blanc (uit de Loire of uit Nieuw-Zeeland of Chili), bijvoorbeeld bij een salade van geitenkaas en asperges. De wijn versterkt de smaken van de asperges en gaat goed bij geitenkaas. De expressieve aroma’s van groene appel en limoen gaan ook goed samen met het wat steviger en groene karakter van de asperges.

Gril je de groene asperges, en combineer je ze met een dun plakje serrano- of parmaham? Kies dan gerust eens voor rode wijn van het lichte type. Een rode Loire, een Beaujolais of rode Bourgogne. Niet toevallig gemaakt van eerder fijn, frisse druiven zoals de Gamay of de Pinot Noir.

Smakelijk!

Photo by Anto Meneghini on Unsplash


Link naar geraadpleegde bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.